Permacultuur

herstellen van de natuur

Permacultuur betekend eigenlijk permanente landbouw. Maar het is veel meer dan dat.

permacultuur.jpgPermacultuur heeft als intentie in balans met de natuur te leven en te delen. 

Geen schade aan de natuur veroorzaken maar de natuur herstellen door bijvoorbeeld een tuin zo inrichten dat er balans ontstaat tussen wat wij graag willen verbouwen en wat de natuur automatisch regelt. 

Diversiteit
Veel diversiteit aan planten en bomen zorgt voor veel vogels. Veel vogels zorgen voor natuurlijke insectenbestrijding.
Een paddenpoel zorgt voor kikker en salamanders. Deze eten op hun beurt ook weer insecten. Hierdoor is spuiten overbodig

Goede bodem
Om goede voeding te verbouwen moet de bodem in balans zijn.
Ploegen en kunstmest maakt de bodem dood.
Door ploegen gaat namelijk de schimmellaag in de bodem kapot welke de planten nodig hebben om mineralen uit de bodem op te kunnen nemen. Deze mineralen zijn onmisbaar voor ons. De bodem heeft wormen nodig om te bemesten en te beluchten. Door kunstmest en injecteren van mest gaan de wormen dood.

Ongezonde voeding
Steeds meer mensen worden ziek. Wij komen door onze voeding steeds meer in de problemen door tekorten aan vitamine en mineralen. Dit is te wijten aan ons  huidige voedselsysteem. de huidige landbouw en veeteelt werkt tegen de natuur in plaats van met de natuur mee.

Aarde in balans
De aarde is een ingenieus systeem. Al miljoenen jaren heeft de aarde een manier gevonden om in balans te zijn. Wij mensen menen het beter te weten wat goed is voor de natuur en daardoor vernietigen wij onze omgeving.

Door te kijken naar hoe de natuur dingen regelt kunnen wij leren ons voedselsysteem zo in te richten dat onze tuinen, landbouwpercelen en veeteelt systemen weer gezond worden. Om de mensheid van voedsel te kunnen blijven voorzien dienen we radicale stappen te zetten.

Ik ben Permacultuur en voedselbos designer. 

Wilt u meer weten over dit onderwerp of wilt u uw leefomgeving aanpassen in balans met de natuur dan kunt u contact met mij opnemen.

Louise Treur-Grootveld tel: 0620722575